Daniel Ewald, landscape architect MNLA

Alternative prosjekteringsverktøy for landskapsarkitekter?

vw2012_landmark_brochure_250

Dette semesteret har jeg og medstudent Even Reinsfelt Krogh bestemt oss for å ta et fritt emne i digitale verktøy. Det er ingen hemmelighet at vi begge har en preferanse for å jobbe med data og stadig utforsker nye metoder for å prosjektere og visualisere på, men dette er første gang vi dedikerer et helt semester til et slikt studie. Vi bestemte oss for dette da vi innså at det er nå vi har muligheten til å utforske alternative verktøy. Vi vet at som prosjekterende på et kontor har man et gitt sett verktøy å jobbe med og man er stort sett låst i produksjonsmodus med tidsfrister å overholde. Vi tenkte at man rett og slett ikke har kapasitet til å lære seg nye verktøy og arbeidsflyt med mindre man gjør dette i løpet av studietiden. Alternativene blir på fritiden eller via kostbar kursing senere.

Samtidig som vi utforsker nye programmer ønsker vi å sette et kritisk fokus på verktøyene som blir benyttet av landskapsarkitekter her til lands i dag, i og med dette i prinsippet er produkter som er utviklet for andre fagdisipliner; herunder spesielt Autodesk AutoCAD/Civil3D og Revit, primært utviklet for henholdsvis sivilingienør/-arkitekt. Vi benytter utelukkende Autodesk sine produkter  på universitetet; dels fordi Autodesk tilbyr en gunstig avtale for utdanningsinstitusjoner, og dels fordi det er dette lærerne kan og dermed underviser i. Slik har det vært i alle år, virker det som. Andre alternativer, om de engang eksisterer, blir neglisjert. Finnes de overhodet?

Optimalt?
Av erfaring vet vi at verktøyene vi benytter til daglig ikke er optimale for vårt fag. Digital prosjektering for landskapsarkitekter består i praksis av et pyramidespill av workarounds for å prosjektere, få data inn og til slutt ut i formater som aksepteres av arbeidsgiver/andre fagdisipliner. Verktøyene er ikke designet for oss. Vi er ikke prioritert. Man kan spekulere i årsakene til dette, men en rimelig antakelse vil være at vi som faggruppe er liten og ubetydelig i forhold til sivilarkitekt/-ingeniør. Kravene har heller ikke blitt stilt til utviklerne, fordi man i alle år har vent seg til å “skru til” programmene slik at vi får et OK resultat. Det fungerer greit. Vi aksepterer det. Vi “tager det vi haver”. Så holder vi istedet kjeft om alle hodepinene det medfører.

Alternativer eksisterer
Over hele verden er det klare preferanser for valg av digitale verktøy for prosjektering. Vi har sett at det finnes alternativer der ute. Et av disse er Nemetcheks Vectorworks Landmark. Dette verktøyet sies å ha blitt utviklet spesifikt for landskapsarkitekter, og skilter med en pakke av funksjonalitet og brukervennlighet som det skrikes etter. Hvorfor brukes det ikke i Norge? Det er populært andre steder: Storbritannia, Tyskland, Japan, USA, med flere – men ikke her til lands. Er det ikke tilstrekkelig for våre arbeidsoppgaver her? Jobber våre landskapsarkitekter annerledes? Kreves andre ting? Er det fordi vi ikke lærer noe annet? Har det kanskje noe å gjøre med at Autodesk har et så godt grep om markedet her til lands at konkurrenter ikke slipper til? Dette er blant spørsmålene vi håper å få svar på.

Dilemmaet
Jeg har ikke noe imot Autodesk eller deres forretningsmodeller, men personlig er jeg misfornøyd med arbeidsflyten i AutoCAD og Civil3D, som vi bruker til daglig. Det er et godt program for ingeniører, ingen tvil om det. Jeg kan også bruke det for å løse mine oppgaver, så lenge det er på programmets premisser. Men arbeidsflyten er tung, programmet er ustabilt og det håndterer ressurser dårlig. Antallet innstillinger og funksjoner er utallige, som et resultat av mange års utvikling der ingenting tas ut, men desto mer tas inn. Jeg er godt vant med både generell databruk og disse programmene, men tar meg selv i å bruke unødig mye tid på konfigurasjon, opprydding og deretter feilsøk når noe går galt. Samtidig vet jeg at det er det dette som benyttes av alle i bransjen. Det er dette jeg må lære, for så å bruke. Jeg er med andre ord tvunget til å bruke et verktøy som ikke føles komfortabelt, som ikke er utviklet for mitt fag, som er avhengig av kontinuerlig konfigurasjon, rekonfigurasjon og feilsøk,  som ikke finnes intuitivt i sitt grensesnitt, som krever en spesifikk plattform, etc, etc. for å imøtekomme krav til formater og være i stand til å dele data. Jeg må slå inn spikre med en skrutrekker. Det er ikke er slik jeg ønsker å jobbe.

Andres erfaringer
Vårt studie baseres blant annet på en kvalitativ undersøkelse der vi intervjuer profesjonen om deres bruk og valg av digitale verktøy for prosjektering; fordeler og ulemper ved bruk av disse, samt tankene rundt fagets utvikling og paradigmeskiftet vi allerede er inne i med tanke på overgangen til BIM/3D-prosjektering. Ut fra denne informasjonen vil vi få noen indikatorer på hva det optimale prosjekteringsverktøyet for landskapsarkitekter vil være; hvilke funksjoner som er essensielle, hvordan man ønsker å gå frem for å bruke dem, hva som støttes, hva som kan produseres og hvordan det fremstilles. Rett og slett, hva som bør kreves av et godt verktøy. Deretter sammenligner vi funksjoner mellom de etablerte verktøyene AutoCAD Civil3D og Revit for landskapsarkitektur mot Nemetcheks Vectorworks Landmark. Vi gjør dette for å se om dette verktøyet kvalifiserer som et fullverdig alternativ for landskapsarkitekter også i Norge. Vi har et godt førsteinntrykk. Vi ser potensialet. Nå gjenstår det å se om det lever opp til kravene.

Filed under: Reflections, Software, Studies, , , ,

3 Responses

 1. Frode Sætre says:

  Interessant problemstilling,blir spennende å se hva dere kommer frem til.Keep up the good work!

  • Daniel Ewald says:

   Takker, Frode. Problemstillinger og argumentasjon blir selvsagt slipt til underveis i oppgaven…Hele diskusjonen rundt etablert kunnskap og kultur og markedskrefter og supply/demand når det kommer til prosjektering er sikkert verdt et studie i seg selv. Vi føler vi må stille noen spørsmål her, men kan nok ikke vekte det altfor mye i oppgaven, tror jeg. Samtidig tror jeg det ikke kan gjentas for ofte at vi faktisk sitter og jobber i bakvendtland mye av tiden… Her på bloggen blir det nok litt mer personlige utbrudd med jevne mellomrom, utover det rent tekniske. Utover det har vi begynt å lære programmet nå – oppdateringer følger!

 2. Torun Ewald Brodziak says:

  Dere er godt i gang ser jeg:) Nydelig vennen!!! mamma

  Date: Sat, 2 Mar 2013 11:48:33 +0000 To: torun.ewald@hotmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Magasinet KOTE
BIM for landskap

Calendar

March 2013
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: