Daniel Ewald, landscape architect MNLA

Vectorworks – Førsteinntrykk og erfaringer

Gallery00796_rolsen

Foto: Nemetchek

Etter å ha gjennomgått Nemetcheks “Getting Started”-guides for Vectorworks Landmark har vi fått grunnleggende innsikt i hvordan Vectorworks føles å jobbe i. I tillegg har vi vært gjennom to webinarer som tar for seg holdningen til BIM-prosjektering; BIM Workflows in Landscape Architecture i regi av Nemetchek for AIA/ALA (American Association of Architects/Landscape Architects), samt generell håndtering av landskapsmodulen; Designing in Vectorworks Landmark 2011 i regi av NOVEDGE. Sistnevnte finnes offentlig tilgjengelig på YouTube.  

Vectorworks er et objektbasert, informasjonstilknyttet 3D-prosjekteringsverktøy. Dette betyr at man prosjekterer med intelligente objekter (informasjonsmodellering), som enten defineres på forhånd, etter objektet er skapt eller underveis. Objektene deles inn i klasser, og klassene kan deretter sorteres i lag. Objektdefinisjonene lagres etter IFC-standard. Brukere av Autodesk Revit vil være kjent med denne tankegangen. Dette vil si at selve lagstrukturen (Layers) benyttes for å skille ulike design, deler av design eller selve steg i designprosessen fra hverandre, heller enn en stabel med lag uten noe logisk tilknytning til hverandre. Objekter som er formet fritt kan også tillegges en IFC-definisjon i Vectorworks.

Initielle erfaringer, Vectorworks Landmark

 1. Som et dedikert BIM-verktøy kan man prosjektere, modellere, visualisere og kalkulere i samme program. Et objekt vil derfor kunne generere en visualisering i 3D, 2D plantegninger og snitt, samt regneark med mengder og kostnader.
 2. 3D-objekter kan defineres ut fra en linje og tilhørende snittprofil. Container Object er begrepet for disse. Ved bruk av et Container Object kan man tegne feks en kantsteinslinje, og den vil fungere dynamisk fra start – endringer på den tilknyttede profilen eller linjen medfører endringer i hele objektet.
 3. Vectorworks sin Resource Browser fungerer som Bridge i Photoshop. Her kan du legge til objekter, stiler og regneark fra et bibliotek eller fra andre filer. Disse blir listet opp etter kategorier for enklere tilgang. Alle komponenter som importeres blir automatisk lagt til i en dedikert liste i filen du jobber i. Denne listen kan derimot bli ganske uoversiktelig, og krever noe scrolling/leting for å finne objektene man ser etter.
 4. Vectorworks har et Snap-grid i tillegg til vanlig tegningsgrid. Dette vil si at man kan stille inn en minimumsbredde, eks en millimeter, for å unngå brutte lengder (halve millimetre etc).
 5. Man kan zoome midlertidig for å snappe til riktig punkt ved å trykke Z mens man tegner.
 6. Select Similar er et eget verktøy i Vectorworks, med egne innstillinger.
 7. “For planting large areas, it would be very LABORIOUS to use the plant tool. For this, we have the landscape tool” – Sitat fra Vectorworks Landmark Getting Started Guide. Med dette menes at man kan definere et polygon som et plantefelt og populere dette med arter etter fritt valg.
 8. I Vectorworks Landmark kan man plassere planter enten via enkel plassering, i mønster eller populere et område med plantemikser. Disse plantene får informasjon som kan hentes ut (antall, arter, etc).
 9. Når man lager en terrengmodell i Vectorworks får man automatisk to terrengmodeller: En eksisterende og en prosjektert. Disse kan enkelt vises/skjules fra objektmenyen.
 10. Terrenganalyser som avrenning, høyder og skråninger er automatisk inkludert når en terrengmodell opprettes. Innstillinger for disse kan man når som helst skru på eller av i terrengmodellens objektinformasjon.
 11. Object Info > Create Snapshot lager en skallkopi av modellen/objektet du har markert. Dette kan være nyttig for å vise gangen i en designprosess.
 12. Site Modifiers er terrengformingsverktøyet i Vectorworks. Her kan du sette grenser for gradienter, legge flater og justere terreng etter kriterier.
 13. “Plants always hug the terrain, even when you change the surface”

Oppdateringer følger.

I ukene som kommer vil vi dykke ned i et casestudie hvor vi tar for oss en samordnet modell med elementer fra både sivilarkitekt, rådgivende ingeniører og landskapsarkitekt. Vi vil granske funksjonalitet hva angår import og eksport av ulike filformater og håndtering av datamengder, stabilitet, i tillegg til logikken og arbeidsflyten i programmet.

Filed under: Software, Studies, Vectorworks

One Response

 1. Torun Ewald Brodziak says:

  Hei vennen! N begynner det bli faglig og utilgjengelig for mine sm gr:):) Jeg kan jo ikke vite, men det virker ikke enkelt dette her.

  Ellers! kjempegy med prisen dere fikk:):) Bedre reklame kan vel ikke et nytt fagblad f:)

  hper du har det bra. Jg jobber til helgen s jeg har hatt fri idag. Ukene flyr bare. Jobber med hovedoppgave 2-3 dager i uken ved siden av jobben s fr jeg vet ordet av det er det ukeslutt igjen. Klem fra mamma

  Date: Sun, 17 Mar 2013 09:29:08 +0000 To: torun.ewald@hotmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Magasinet KOTE
BIM for landskap

Calendar

March 2013
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: