Daniel Ewald, landscape architect MNLA

Kurs i bærekraft for landskapsarkitekter

bilde

Utregning av blågrønn faktor

Informativ dag i dag, med kurs i “blågrønn faktor” (BGF) pluss introduksjon til BREEAM Communities i regi av NLA. Dronninga Landskap, COWI m.fl. har utarbeidet et skjema for sikring av grønne og blå kvaliteter i prosjekter; et skjema som er tiltenkt å fungere som premissgivende i design av uterom og som kan bidra til å heve kvaliteten i prosjektet, i alle fall sett i et økologisk perspektiv. 

Tilsvarende arbeidsverktøy som blågrønn faktor finnes andre steder, for eksempel i Stockholm, hvor det i tillegg er innlemmet faktorer som sosial verdi (hvordan dette er kvantifisert har jeg ikke undersøkt personlig, men det er uansett interessant). Verktøyet var logisk bygget opp og enkelt i bruk, men det var noen påpekninger fra kursdeltakerne, blant annet forholdet til verdier som ikke enkelt kunne plasseres i en passende kategori, hvilket kan være ypperlig advokatmat skulle det oppstå konflikt ved benyttelse av verktøyet (eksempelvis var det en utfordring å plassere leire som jordsmonn i forhold til permeabilitet).

BREEAM (British Research Establishment Environmental Assessment Method) er et prosess- og sertifiseringsverktøy for bærekraftig utvikling og er i kjernen en tverrfaglig og svært omfattende metode for å sikre kvalitet i alle ledd i en byggeprosess. Innlemmet fra start i et prosjekt med brukermedvirkning, kunnskapsinnhenting, utredninger og analyse, til overordnede planer, informasjon og konsultering, til spesifikk programmering, argumentasjon og detaljplaner, gis det poeng som til slutt resulterer i en helhetsvurdering av prosjektet, rangert fra “Pass” til “Outstanding”. En spennende tilnærming, hvor man setter noen mål med utgangspunkt i et verdisett fra start, heller enn å følge generelle designmanualer innenfor en mer begrenset ramme (les: håndbøker fra offentlige etater). Verdiene skal underveis forankres i konkrete løsningsforslag og legges frem i etapper med grundig dokumentasjon om at man faktisk har oppfylt kravene.

BREEAM NOR, tilpasset norske forhold, er som nevnt under utvikling og er tiltenkt ferdigstilt sommeren 2015 – Se nettsidene til Norwegian Green Building Council for mer informasjon.

Filed under: Events, ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Magasinet KOTE
BIM for landskap

Calendar

November 2013
M T W T F S S
« Oct   Jan »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
%d bloggers like this: