Daniel Ewald, landscape architect MNLA

Opplevd kontra fungerende forside

Opplevd-for--og-bakside

En typisk problemstilling for både arkitekter og landskapsarkitekter er hvordan man får en bygning og dens omgivelser til å harmonisere. Men hva gjør man dersom bygningens definerte forside, omgivelsenes orientering og adkomst fungerer i motsatte retninger?

Dette er et spørsmål som gjør seg gjeldende med Nesoddparkens bygningsmasse. Bygningen har nemlig en opplevd forside (hovedadkomst for besøkende, med hageareal) og en opplevd bakside (ankomst for bygningens leietakere, vareleveranse, men også forbindelsen til den fremtidige skulpturparken). Det interessante her er at den opplevde forsiden i praksis like ofte fungerer som bakside, mens den opplevde baksiden også fungerer som forside. Dette er særlig tydelig hvis man ankommer parkområdet fra motsatt ende enn det som er tiltenkt. Et fremtidig grep bør ha som mål å knytte ikke bare landskapet og bygningen bedre sammen, men også hanskes med denne situasjonen. Hva som er hovedankomst og velkomstområde er ikke risset i sten, ei heller hvilken orientering som skal være gjeldende – om det da skal være en bestemt orientering. Helt sikkert er det at “hagen” i sørenden av tomten og “parken” i nordenden ikke må ses som separate enheter med ulike program og funksjoner, men heller som bestanddeler av en sammenhengende helhet.

Filed under: Master thesis, Studies, , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Magasinet KOTE
BIM for landskap

Calendar

February 2014
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
%d bloggers like this: